IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш гръцки министър е осъден заради пране на пари

Присъдатата е свързана с един от най-големите корупционни скандали, в който се замеси и Siemens

12:53 | 29.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бивш гръцки министър е признат за виновен в пране на пари по договори между гръцкото звено на Siemens и по това време все още контролираната от държавата телекомуникационна група ОТЕ, предава Ройтерс.

Твърденията, че гръцки политици и политически партии са получили подкупи по време на последователни администрации, за да дадат на германския индустриален гигант доходоносни договори по време на Олимпиадата през 2004 г., периодично се появяват в местните медии от няколко години насам.

Съдът е постановил, че Тасос Мантелис, който в момента е на 72 години, е поискал 450 хил. германски марки от Siemens чрез трета страна, за да одобри договор с ОТЕ.

Мантелис, за който се твърди, че е извършил престъплението, докато е бил министър на транспорта в периода 1996-2000 г., е признат за виновен за изпиране на пари и е получил осемгодишна присъда.

През 2010 г. той е признал пред съда, че е получил пари от компанията, които обаче са представлявали „дарение за кампания“.

По същото дело за виновен е признат и бившият изпълнителен директор на гръцкото звено на Siemens, Илияс Георгиу, който в момента е на 80 години. Присъдата му е 12 години.

Информационната агенция припомня, че Siemens приключи корупционния скандал в Гърция – един от най-големите в историята на компанията, като се съгласи да плати 1 млрд. евро след разследване на американските и германските власти за подкупи, плащани, за да получава договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още