IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колчев: Капиталовият ни пазар ще расте с икономиката

Акциите от масовата приватизация са над 3 млрд. лева "спящ" актив, посочи главният изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг

12:22 | 19.01.18 г.
Камен Колчев: Капиталовият ни пазар ще расте с икономиката

Българският капиталов пазар вече е зрял,  разви се, може да обслужва икономиката. Законодателството се промени няколко пъти и вече е в унисон с европейските директиви. Все още пазарът е малък, но е развит, функционира, надявам се да порасне заедно с икономиката. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг" Камен Колчев.

“В началото на века се хвалехме, че в България има над 1 000 компании, листнати на борсата, а в Ню Йорк се стряскаха, защото те имат само 300. Това, разбира се, не беше сериозно и устойчиво. Голяма част от тези компании бяха направени публични с декрет покрай масовата приватизация и никога не са искали да бъдат публични, не са усетили ползата от капиталовия пазар и съответно не се държаха като такива. Имаше проблеми с миноритарните акционери и с поведението на тези компании. Сега обаче нещата не са така”, коментира Колчев.

Според него повечето от тези компании вече не са пазара.

“За съжаление, голяма част от тях изобщо ги няма, но това е въпрос на модела на приватизация, което е тема на друг разговор“, каза Колчев. – Така или иначе, тези компании, които останаха на пазара, вече са истински публични компании. Те се търгуват, държат се като публични компании, използват пазара за емитиране на нови акции и облигации.“

Колчев смята, че през последните три-четири години има подредено законодателство и регулатори, които да решават проблемите.

„Но все още има „сиви“ брокери, които предлагат услуги на външните пазари – валути, акции, деривативи, като само някои имат документи от други европейски държави. Комисията за финансов надзор може да се справи. В Румъния в рамките на половин ден прокурори и подобна на нашата ДАНС служба влязоха в 50 компании и ги закриха", даде пример Камен Колчев.    

Той прогнозира, че акциите от масовата приватизация ще могат да се търгуват през нулеви комисиони за посредниците и без такси за притежателите.

„Акциите трябва да се раздвижат, защото са над 3 млрд. лева „спящ“ актив, който по груби пазарни оценки е около 300 млн. лева. Това са активи, които ще генерират ресурс в населението и оборот на публичните компании, което също е добре“, убеден е главният изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг".

Какъв беше капиталовият пазар в началото на 90-те години на ХХ век? Как притежателите на бонови книжки с акции от масовата приватизация могат да проверят наличността си в Централния депозитар? Кога тези акции ще могат да се местят и да се търгуват? Как новите регулации като МiFID 2 ще повлияят на прозрачността на пазара? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още