IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

Според Александър Бочев забавянето не е от гледна точка на броя сделки, а на растежа на цените

22:22 | 13.09.17 г. 2
На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежа на цените. Това каза Александър Бочев от Националното сдружение Недвижими имоти в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Това е естествен процес и най-доброто състояние на пазара е, когато имаме равновесие между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти, коментира Бочев. Според него пазарът навлиза в много добър цикъл на своето развитие.

"2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света", заяви експертът.

"Знаете, че икономиката се развива циклично - имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл", допълни той.

Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите, каза гостът.

"Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008", заяви Бочев. "Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място - банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
popo323
преди 6 години
Пазара на имоти в момента е балониран отвсякъде . Това беше породено от нулевите лихви по банките , които са дори отрицателни . Аномалията в определен сектор води до балон в друг. Тоест аномалията в банковия сектор предизвика балон в имотите . Гледам в София , апартаментите в райони в които са се продавали на 600 евро изведнъж почнаха да гонят цени 1300-1400 евро ,което е смехотворно .Може да поскъпнат на 650 евро , но нагоре е просто да хванеш балъци по течението.Банките дават по по ниски лихви кредити , но каква ти е сметката , ако това дето ще го купиш е на двойна цена ! Фалита на КТБ предизвика организирането на монопол в банките за нулеви лихви , а това вече създава балони .Ваканционните имоти са жива загуба ако не ги ползвате непрекъснато поне през половината година ,но иначе пари на вятъра за данъци ,охрана , поддръжка и ремонти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nix
преди 6 години
Ето и краткосроните фактори, които ще започнат да влияят:Цените на имотите в Банско падат - http://***.investor.bg/bylgariia/451...-padat-246368/ (и то с 50 - 60%) Чуждите инвестиции в България за първото полугодие се свиха почти наполовина - http://***.investor.bg/biudjet-i-fin...lovina-245041/ - Още по-силен спад се наблюдава при чуждестранните вложения в недвижими имоти у нас - с 93%, показват данните на БНБПазарът на имоти започва да боксува в цялата държава - http://***.investor.bg/analizi/113/a...ugodie-242892/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още