IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южноафриканският фонд NEPI купува мол Paradise в София

Сделката е на стойност 252,9 млн. евро и трябва да бъде одобрена от КЗК

19:42 | 21.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Paradise Center</em></p>

Снимка: Paradise Center

Публичният южноафрикански инвестиционен фонд NEPI Rockastle разширява присъствието си на пазара на търговски площи в София.

Компанията съобщава, че е договорила сделка с инвеститора и собственик Булфелд за столичния мол Paradise. Трансакцията е на стойност 252,9 млн. евро и ще се осъществи чрез дъщерното дружество на фонда NEPI Project. Очакваната доходност от инвестицията е 7%.

Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Придобиването ще засили позициите на NEPI Rockastle като най-голямата публична компания за имоти в Централна и Източна Европа, посочва се в съобщението на компанията. Финансирането е осигурено от собствени ресурси на купувача и дългови инструменти в комбинация с продажбата на акции. Последното е в съответствие със стратегията на мениджмънта на компанията да намалява експозициите си към ценни книжа, пише в съобщението.

Най-големият мол в София

Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хил. кв.м брутна отдаваема площ. Той отвори през 2013 г.

Заради метрото, новия пробив от бул. „Никола Вапцаров“ покрай болница „Токуда“ към кв. „Хладилника“ и разширението на бул. „Черни връх“ около мола се катализира мащабно строителство на жилищни и офис сгради, като там се обособява една от най-бързо развиващите се офис зони в София.

Човекопотокът в мола достига 10 млн. души годишно, подчертават от NEPI. Сред наемателите в търговския център са водещи брандове като Bershka, Cinema City, Forever 21, H&M, LC Waikiki, Massimo Dutti, New Yorker, Pull & Bear, Reserved, Sephora, Sport Vision и други.

Компанията подчертава, че Paradise разполага и с конферентен център, фитнес, басейн и добре развит и функциониращ кът за хранене и забавление.

Южноафрикански наплив

NEPI навлезе на българския пазар с идеята да придобие The Mall на „Цариградско шосе“. Сделката беше одобрена и от антимонополната комисия, но компанията в последния момент се отказа и вместо това купи „Сердика Център“ на бул. „Ситняково“ в София от австрийската S IMMO и германската ЕСЕ.

Вчера Комисията за защита на конкуренцията разреши без пазарен анализ базираното във Великобритания дружество Hystead Limited, инвеститор в който е южноафриканският фонд Hyprop Investments, да придобие The Mall.

Преди това публичната компания MAS Real Estate, листната на борсите в Йоханесбург (ЮАР) и Люксембург, купи от полската инвестиционна група моловете Galleria в Бургас и Стара Загора.

Изключение от доминираните от южноафрикански фондове пазар е сделката за мол Galleria във Варна. В него влезе сръбската Delta Real Estate, част от  Delta Holding. Проектът ще заработи като търговски център под името Delta Planet през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
или едни грузинци с руски паспорти набутват някъкви други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
novak li sam
преди 6 години
Като видя инвестиция от ЮАР се сещам за Веска Меджидиева и др. Също и от Люксембург, Швейцария, офшорни зони.Дано е така - изнесените пари да се връщат у нас. Ама защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още