IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До декември агроминистърът трябва да представи анализ на законите за земята

Това реши парламентът след дебат за земеползването

21:18 | 19.09.17 г.
<p>
	Земеделци от разградското село Конево прибират тези дни тазгодишната реколта от тикви за семе, което се използва в индустрията. <em>Снимка: БТА</em></p>

Земеделци от разградското село Конево прибират тези дни тазгодишната реколта от тикви за семе, което се използва в индустрията. Снимка: БТА

До края на годината министърът на земеделието, храните и горите трябва да внесе в Народното събрание доклад, включващ анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и стратегия за управление и развитие на поземлената собственост в България. Това реши парламентът след разисквания по питане от левицата към министър Румен Порожанов относно политиката за създаване на ред в поземлените отношения, предаде БТА.

В срок от десет месеца след приемане на горепосочения доклад земеделският министър след необходимото обществено обсъждане трябва да внесе в парламента проект на единен законодателен акт, уреждащ обществените отношения в земеползването - относно собствеността, ползването, опазването и управлението на земеделските земи в България, приеха още депутатите. 

Социалистите предлагаха анализът на нормативната рамка на поземлените отношения и необходимите промени да бъдат изготвени в по-кратки срокове, но искането им не получи подкрепа в пленарната зала. Ще разсъждаваме 14 месеца, преди да имаме някакъв законодателен акт, изчисли Светла Бъчварова от левицата и изрази учудване от предложението за решение на управляващите.

Земеделският министър Румен Порожанов апелира за прилагане на разумни срокове, в които да се представи анализът на поземлените отношения и промените в законодателството. Той беше категоричен, че сектор "Земеделие" не е в лошо състояние.

Поземлените отношения, смея да твърдя, имат своя ред и регламентация в момента. Има, разбира се и много неща, които трябва да се оправят, както по договорите за аренда, така и по предоставянето на пасищата и на т.нар. бели петна (непотърсените от собствениците земи – бел. ред.), посочи Порожанов и добави, че в тази връзка са подготвени два законопроекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още