IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британско дружество купува The Mall за 156 млн. евро

Това е четвъртото придобиване на Hystead в Югоизточна Европа

23:58 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>The Mall. Снимка: Assos Capital</em></p>

The Mall. Снимка: Assos Capital

Базираната във Великобритания Hystead Limited, собственост на Hyprop Investments и PDI Investment Holdings, обяви, че е купила дружеството собственик на търговския център The Mall на бул. “Цариградско шосе” в София.

Стойността на сделката е 156 млн. евро.

Сделката се осъществява чрез дъщерното дружество на Hystead Balkan Retail NV, което придобива всички акции на българския собственик на мола AP Retail.

Това е четвъртото придобиване на Hystead в Югоизточна Европа, с което брутната стойност на активите в портфолиото на компанията достига приблизително 460 млн. евро. Сделката трябва да получи одобрението на регулаторните органи в България.

Част от сделката е и прехвърлянето на екип от 23 служители с опит в сферата.

The Mall има брутна отдаваема площ от близо 52 хил. кв. м и около 200 наематели, сред които Inditex Group, Peek & Cloppenburg, H&M, Reserved, LC Waikiki, Arena Cinemas, Cortefiel Group, Starbucks, Intersport, Technopolis, New Yorker, CCC, Mango и Deichmann. Към момента са отдадени под наем 99,7% от площите в мола.

AP Retail наскоро е подписало споразумение за ексклузивното право да придобие празните площи, които се заемаха в миналато от Carrefour и са част от комплекса, но имат различна собственост. След като бъде упражнено това право, то ще даде възможност на The Mall да направи цялостно обновяване на зоната, увеличавайки брутната отдаваема площ с близо 14 хил. кв. м.

Hyprop е фонд за инвестиции в недвижими имоти и има портфолио от търговски центрове в големи градове в Южна Африка, Субсахарска Африка и Югоизточна Европа. Стратегията на фонда за Югоизточна Европа е да придобива ключови търговски центрове чрез Hystead. Hyprop има дял от 60% в Hystead, а останалите 40% се държат от PDI. Hystead вече притежава три имота в региона - Delta City Podgorica в Черна Гора, Delta City Belgrade в Сърбия, Skopje City Mall в Македония.

В началото на годината стана известно, че южноафриканският фонд NEPI иска да придобие мола за около 180 млн. евро по информация на източници от пазара. През февруари Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още