IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с клас прослужено време – показателен за политиката в България

Предложението целеше да отклони общественото внимание от по-сериозни въпроси, каза лидерът на АБВ Константин Проданов

10:10 | 21.07.17 г. 5
Скандалът с клас прослужено време – показателен за политиката в България

Предложението за отпадане на добавката за професионален опит и стаж, което в крайна сметка беше оттеглено от вицепремиера Валери Симеонов, е било пуснато за отклоняване на общественото внимание от по-сериозни въпроси, каза в ефира на Bulgaria ON AIR лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му събитията около предлагането на мярката са индикативни за начина, по който се прави политика в България.

"Хвърля се нещо в общественото пространство, ако мине - добре. Ако пък хората се надигнат, тогава изведнъж са ни лук яли, ни лук мирисали (управляващите - бел. ред.). Всъщност мярката беше много скандална, защото тя отнема един от малкото, да не кажа единствения механизъм, който е останал, за постъпателно повишение на заплатите на хората в България", коментира Проданов.

По думите му тази скандална идея е била оттеглена, за да мине друга - правителството облекчи вноса на нискоквалифицирани кадри от чужбина. 

"В момента спокойно могат да се внасят молдовци, украинци, скоро сигурно пакистанци, от Зимбабве още, вместо да видим как да спрем нашите хора, нашите български работници, да ходят да берат по 12-14 часа плодове в Гърция", заяви той..

Още две гледни точки застъпиха по Bulgaria ON AIR политологът Георги Харизанов и депутатът от 43-тото НС Димитър Байрактаров.

Според Харизанов оттеглянето на предложението за отпадане на клас "прослужено време" поставя под въпрос политическата ориентация на управляващата коалиция, “тъй като разумни и добри предложения отпадат поради проблеми със синдикати”.

"Предложението беше добро и разумно и според мен трябваше да мине и се отличава от повечето от нещата, които г-н Симеонов по принцип говори", посочи Харизанов. В подкрепа на тезата си той посочи, че не счита за справедливо да се толерират хората с трудов стаж за сметка на младите кадри, които в момента влизат в пазара на труда.

Димитър Байрактаров не се съгласи. Според него предложението за отпадане на добавката за професионален опит и стаж говори за липса на експертиза и компетентност.

"Това е част от елемента на един фискален инструмент за попълване на приходната част на бюджета. Изсветляват се едни доходи, стимулират работника и служителя да сключват трудов договор. Работникът има полза да има трудов договор, за да расте неговият трудов стаж и опит", аргументира се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 6 години
Е да де, но съпротивата е ожесточена именно затова, защото такъв матрял е преобладаващ в страната и той би направил всичко да си запази дори мизерните подаяния от страна на работодателя (който преобладаващо е "държавата" )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
така е, прав си .... но не е ли баш като вкараме конкуренцип на мързелите, да ги накараме да се раздвижат малко ... щото така очевидно нищо не се случва от самосебе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 6 години
За съжаление са адски много в България khao.От една страна за половин век, почти цялото население бе научено на мързел, чакане на "държавата" и нищоправене, от друга, почти всеки който става за нещо си бие веднага камшика от това прокълнато място. Омагьосан, безнадежден кръг. Вижда се и по "представителите" на народа в НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
правителството облекчи вноса на нискоквалифицирани кадри от чужбина. ---ей голем страх от това ... щом може някой църн да дойде от майнаси и да ти вземе работата, то значи от теб абсолютно нищо не става! Е такива хора ли трябва да пазим ? некадърниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
"Изсветляват се едни доходи, стимулират работника и служителя да сключват трудов договор"Глупости! В момента двете страни имат интерес да крият трудов доход - служителят не вижда ползи от плащането на осигуровки по-големи от минималните, а работодателя спестява част от разходите си и осигурява по-високо заплащане на този служител. Ако отговорността е само на едната страна, то това ще е много по-голям стимул за изсветляването на доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още