IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Сачева: Мерките за връщане на децата в училище не са репресии, а шанс

За първи път реално учителите ще бъдат рамо до рамо със социалния работник, каза зам.-министърът на образованието

11:15 | 04.09.17 г. 1
Д. Сачева: Мерките за връщане на децата в училище не са репресии, а шанс

Нови мерки на Министерството на образованието и науката предвиждат съд за родители, ако целенасочено спират децата си да ходят на училище. Тези действия са в опит да се върнат около 206 хил. деца в образователната система.

Мерките бяха обявени от правителството миналата седмица.

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че тази политика не е насочена към репресии, а към даване шанс на тези деца, които са извън образователната система, да не продължават да възпроизвеждат следващи необразовани и неграмотни поколения. 

В мерките има предвидени и много стимули за родители и деца, а не само санкции, заяви Сачева.

На първо място родителите ще бъдат убеждавани и стимулирани да пращат децата си в училище. А санкции имало и сега за родители, които не пращат децата си на училище – глобата е от 50 до 100 лева. 

"За първи път реално учителите ще бъдат рамо до рамо със социалния работник, с полицията и с общината. Тогава, когато работят в екип, всички ще се чувстват по-сигурни, че ще могат да извършат задълженията си", посочи още Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Районите, в които има най-много неучещи деца, са тези на София, Варна, Бургас и Пловдив.

"Ако децата искат да държат живота си в ръце, трябва да разберат, че имат нужда от образование", посочи зам.-министърът.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още