IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмицата на БФБ приключи с две дългоочаквани новини

Индексите реагираха смесено, а губещите компании бяха повече

18:45 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добрите новини на Българската фондова борса (БФБ – София) не успяха да извадят инвеститорите от лятната летаргия и ниската активност.

Като цяло търговията през седмицата премина смесено, като започна с понижения за основния индекс SOFIX. В сряда и четвъртък той отчете две поредни сесии на ръст, които обаче не успяха да компенсират загубата и в последния ден. Така SOFIX приключва седмицата със спад от 0,16%.

Графика: Индексите на БФБ след края на петъчната сесия

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 5,73 млн. лв. през последните пет борсови сесии след 1313 сключени сделки.

От състава на SOFIX 9 компании понижиха цената на акциите си, пет записаха ръст, а Холдинг Варна остана без промяна в цената на книжата си.

През седмицата се случиха две дългочакани новини. Първо, депутатите в парламента приеха на второ четене проекта за изменение и допълнение на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Промените минаха единодушно и без дебати по отделните точки.

Законопроектът предвижда намаляване на срока за разглеждане и произнасяне на Комисията за финансов надзор по заявления за потвърждаване на проспекти на емитенти, които нямат ценни книжа, допуснати до търговия на регулиран пазар.

Най-важната промяна като че ли е свързана с изключение от задължението за публикуване на проспект за емисии на ценни книжа при набиране на капитал до 1 млн. евро.

Нов момент в правната уредба на публичните дружества е предвидената в законопроекта възможност за изплащане на шестмесечен дивидент.

В същото време седмицата започна с новината, че държавни ценни книжа ще се търгуват на БФБ-София от октомври. Пазарът ще обедини 18 -19 емисии, като по обем на търговията се очаква да достигне до нивата на основния пазар. Пазарът на ДЦК беше приоритет в Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
От корпоративните новини се отличи Софарма, която в следобедните часове в петък обяви, че навлиза на пазара за хранителни добавки с придобиването на 75% от успешния стартъп за разработване и маркетиране на хранителни добавки „Аромания“.

За близо двете години от учредяването си “Аромания” има регистрирани над 20 продукта, като за 12 от продуктите има регистрирана или подадена заявка за различен вид патентна защита.  За 2016 г. приходите от продажби на дружеството възлизат на 1,279 млн. лева.

Акциите на компанията поскъпнаха с 2,79%.

Стара планина холд отчете добри резултати за първото полугодие, които дадоха повод на компанията да актуализира годишните прогнози.

Сред по-значителните компании от портфейла на холдинга вниманието привлече Хидравлични елементи и системи АД, която отчете силен юни с ръст на печалбата преди данъци от 57% на годишна база до 559 хил. лв. Силният юнски резултат на ХЕС АД подкрепя полугодишните резултати до повишение с 19,95% на годишна база. Акциите на компанията обаче поевтиняха с 1,74% през седмицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още