IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се IPO за енергийната борса през БФБ?

Нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие, коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков

13:02 | 19.07.17 г.
Задава ли се IPO за енергийната борса през БФБ?

Стартът на процедурата за продажба на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на Българската фондова борса бе един от много положителните варианти, както за БФБ, така и за Министерството на финансите, за Министерството на енергетиката и за енергийната борса. Това каза Константин Делисивков, бивш служебен зам.-министър на енергетиката, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние имаме ангажимент към ЕК да се прехвърли Българската независима енергийна борса към Министерството на финансите“, припомни той.

„Важно е да се подчертае, че за БЕХ това означава възмездно прехвърляне на БНЕБ, което е едно добре работещо предприятие. Категорично това е един изключително добър сигнал, не само към енергийния сектор, но и към бизнеса в България като цяло. Продаваме едно държавно дружество на публична компания с голям опит и се дават възможности дружеството да се развива, подчерта той.

По думите му нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие. Има какво Българската фондова борса да реализира като положително влияние върху Българската независима енергийна борса в нейното развитие. Интересна и за двете борси е възможността за допълнителна капитализация и за стартиране на IPO за енергийната борса през БФБ на един по-късен етап.

Енергийната борса трябва да има и достатъчен ресурс за развитие на проектите за интегриране със съседните борси, което е потенциално интересно и за БФБ, допълни събеседникът.

По отношение на развитието на енергийната борса Делисивков каза, че се вижда все по-доба релация между цените на българската енергийна борса и на съседните пазари. „Необходимо е борсата да развие конкретна инфраструктура за организиран пазар“.

По думите му тази година можем да я наречем "година на газовия пазар“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още