IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство пак опитва да ограничи плащанията в брой

Куриерските фирми задължително ще изискват декларация за платен акциз

18:30 | 14.09.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Финансовото министерство упорито продължава опитите да ограничи плащанията в брой. Този път предложеният таван е 5 хил. лв. Това става ясно от публикуваните от МФ днес предложения за промени в Закона за данък върху добавената стойност, с който обаче се правят корекции и в останалите данъчни закони.

Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да ограничи кешовите разплащания още по време на втория кабинет на Бойко Борисов. В края на миналата година беше предложено до 2019 г. таванът да падне до 1 000 лв., но идеята не получи подкрепа в Народното събрание и срещна сериозен обществен натиск. В крайна сметка се запази сегашният праг от 10 хил. лв.

„Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. по курса на Българската народна банка (БНБ) в деня на плащането“, пише в мотивите на Горанов.

Според него мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще намали разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот.

За икономическите оператори и гражданите не се очаква увеличение на административната тежест, а за администрацията не се очаква увеличение на разходите за администриране на предложената промяна, се казва още в мотивите. 

Друга любопитна промяна е куриерските фирми задължително да изискват от подателите да декларират, че акцизните стоки са с платен акциз или бандерол, ако това се изисква. Според мотивите на МФ предложените разпоредби са в полза и на операторите на пощенски услуги, тъй като понастоящем, в случай че митническите органи установят държане на акцизни стоки без бандерол или без платен акциз в обектите на куриерските фирми, наказанието се налага на лицето, ползващо обекта, а не на изпращача/получателя на пратката.

Според предложението наказанието няма да се налага на куриерската фирма, ако съдейства на митничарите за установяване на нарушителите. 

Заради многото случаи в практиката, при които проверявани лица отказват да представят лична карта на митничарите, в закона изрично се въвежда задължение гражданите да представят документ за самоличност и на митническите органи, подобно на полицията.

"Само от началото на годината митническите органи са установили нерегламентиран превоз на над 10 000 бутилки високоалкохолни напитки“, обосновават промените от МФ.

Оттам предлагат такова нарушение да се наказва с глоба от 1000 до 4000 лв. или от 2000 до 6000 лв. за юридическите лица и ЕТ.

Чрез промени в Закона за акцизите и данъчните складове се въвеждат нови забрани за публикуване на обяви в електронен вид, чрез които се рекламират тютюн или цигари без бандерол, за които не е платен косвен налог. Целта е да се спрат незаконните продажби на такива продукти.

Цели се и спиране на незаконното разпространение през куриерски фирми на тютюн за пушене, рекламиран в интернет, но без платен акциз

С промените се създава правна възможност директорът на Агенция „Митници“ да утвърди бюджет за контролните покупки на алкохол, цигари или горива, чрез които се събират доказателства за нерегламентирани продажби на такива стоки. Такива промени бяха въведени миналата година за служителите на Националната агенция за приходите (НАП).

МФ предлага и въвеждането на минимален срок от 1 година за валидност на банковите гаранции. Задържаните от митниците акцизни стоки занапред ще могат не само да бъдат преработвани или унищожавани, но също и продавани.

Сред по-важните промени е и идеята електрическите автомобили да бъдат освободени от данък към общините.

Според финансовото ведомство промяната е с цел да се намалят вредните емисии в атмосферата и да продължи  водената данъчна политика по отношение на електрическите превозни средства.

Отпада 5- процентната отстъпка върху данъците на физическите лица, когато доходите са декларирани онлайн. В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1000 лв. Според изчисленията на Министерството на финансите тази мярка ще спести на държавната хазна 1,2 млн. лв. през 2018 г.

Дава се и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация и придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завет или дарение, или на базата на възстановено право на собственост. В момента такава възможност няма и често се стига до необосновани ревизии.

Предлага се още да бъде съставен „черен списък“ на търговските обекти, подлежащи на запечатване. НАП занапред в интернет или в медиите ще обявява списък на търговските обекти, които подлежат на запечатване за срок до един месец.

Освен това мярката ще може да се прилага и по отношение на трети лица, които стопанисват обекта, предвиждат пък промените в Закона за ДДС. "Предложението е с цел превенция срещу избягването на принудителната мярка чрез смяна на лицето, стопанисващо търговския обект, във времето между установяване на нарушението и привеждане в изпълнение на заповедта за налагане на мярката“, посочват от МФ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 6 години
Средно на 10 дни някой за нещо лобира, в ущърб на 99% от хората. Междувременно само за тази година ми вдигнаха банковите такси с едни скромни 50%. Да минаваме на купони за хляб и мляко, и да се приключва с капитализма! Все някой се бута, че да стане чорбаджия на парите ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
pepe1234
преди 6 години
*** и упорит. Тая глупост никой не я ще освен той и баммките, тоя продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Опита за влизане в Шенген и свързаните с това действия на правителството и БНБ се оказаха опит за НЕУСПЕШНО ЛЕТЕНЕ.Данните от У-НИЕ ЕМИСИОНННО на БНБ сочат рязко овиличаване на паричната маса която от началото на 2014 год. до момента е скочило от 10 млрд.лв на 15,2 млрд. лв Увеличаването на паричната маса за такъв кратък период с 50% показва че ПЕЧАТНИЦАТА РАБОТИ ЗДРАВО както по времето на ЖАН, но парите за разплащане НЕ ДОСТИГАТ!ЗАТОВА СА И ТЕЗИ "СПАСИТЕЛНИ" МЕРКИ КОИТО РАЗБИРА СЕ НЯМА ДА ДОВЕДАТ ДО НИЩО ЗАЩОТО КАКТО ЗАБЕЛЯЗВАТЕ касовата наличност ВЪВ ФИРМИТЕ е дотигнала до 13 млрд. лв при намиращи се в оборот 15,2 млрд.лв.Тези 13 млрд. лв. липсват в касите просто защото огромна част от фирмите ИЗНАСЯТ капиталите си или в чужбина.Как да обясним презапасяването на БНБ с валута, която за посочения КРАТЪК период се е увеличила от 5,1 млрд.лв. до 19,5 млрд.лв. ?!ГЛАД ЗА ВЯЛУТА ЛИ Е ТОВА ИЛИ ПОДГОТОВКА ЗА НЕСЪСТОЯЛИЯ СЕ ШЕНГЕН ?При всички случаи пасианса на Горанов НЕ ИЗЛИЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
В Страната на окончателно победилата Мафия е така. Свиквайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 6 години
*** не е обида
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 6 години
Луд умора няма, правителството са банкови ***, явно много пари са взели корумпираните гадове от МФ да се опитват през месец да го прокарват или банковата система е толкова куха, че нещата са трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
*** си остават ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още