IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 7 дни председателят на КФН трябва да предложи свои заместници

Процедурата за избор на зам.-председатели на финансовия регулатор тръгва наново, след като предишните кандидатури бяха отхвърлени от парламента

14:05 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Председателят на КФН Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КФН Карина Караиванова. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До седем дни председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) трябва да предложи кандидатури за двама зам.-председатели на комисията, предава БТА.

Единият ще ръководи управление "Надзор на инвестиционната дейност", а другият - управление "Осигурителен надзор".

Това реши парламентът, след като депутатите приеха процедурни правила за избор на зам.-председатели на КФН. Предложенията трябва да се внесат до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, което ще се излъчва в реално време в интернет чрез сайта на парламента, решиха още народните представители.

Зам.-председателите на КФН ще бъдат избрани с явно гласуване в пленарно парламентарно заседание.

Припомняме, че парламентът в края на юли отхвърли кандидатурите за заместници на председателя на КФН Карина Караиванова. Да отговаря за надзора над инвестиционната дейност бе предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов

ГЕРБ и Обединените патриоти обаче не успяха да съберат достатъчно гласове в тяхна подкрепа.

Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността. 

Изборът на зам.-председатели на финансовия регулатор се забави, защото парламентарната комисия по бюджет и финанси не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати. Правилата бяха приети от Народното събрание едва в края на юни т.г., но след като кандидатите бяха отхвърлени от депутатите, процедурата тръгна наново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още