IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ прие промени при издаването на разрешения за обратно изкупуване на акции

Промените са във връзка с прилагането на европейски регламенти, съобщиха от централната банка.

18:20 | 20.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за лицензите, одобренията и разрешенията, издавани от БНБ по Закона за кредитните институции (ЗКИ).

Наредбата предвижда изменения и в производствата относно издаването на разрешение за обратно изкупуване на акции и за намаляване на капитала, чиято цел е да се синхронизира действащата уредба с новите изисквания на два европейски регламента, регламентиращи детайлно данните и документите, които се представят от банките при искане за издаване на тези две разрешения, съобщиха от институцията.

С наредбата се уреждат и производствата във връзка с прилагането на европейски регламент, отнасящи се до елементите на собствения капитал на банките. Текстовете се отнасят до издаването на:

- разрешение за включване на капиталови инструменти в базовия собствен капитал от първи ред;

- разрешение за включване на междинната или годишната печалба в базовия собствен капитал от първи ред;

- одобрение за включване на капиталови инструменти и подчинени заеми в допълнителния капитал от първи ред, съответно в капитала от втори ред. 

С наредбата се предлага изчерпателно посочване на всички необходими данни и документи, които банките следва да представят за издаване на отделните разрешения и одобрения, както и реда за разглеждането им.

Урежда се също редът за издаване на другите разрешения и одобрения по регламента, за които не е въведена специална процедура европейското законодателство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още