IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта на ОПЕК е подложена на изпитание от нова география на петрола

Организацията отново е изправена пред предизвикателството да остане регулатор на пазара на черно злато

14:13 | 17.07.17 г. 66
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разтърсвана няколко пъти в миналото, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново е изправена пред предизвикателството да остане регулатор на пазара на черно злато, след като американският шистов петрол, който тече изобилно, неутрализира усилията на картела да вдигне цените, коментира Мари Юклен от Франс прес.

Въпреки безпрецедентното споразумение от края на 2016 г. между членките на ОПЕК и страните извън картела, сред които бе и Русия, да намалят производството си, пазарите продължават да са под натиска на изобилното предлагане, най-вече на американски шистов петрол, както и на запасите, които пък продължават да са високи и пречат на реалното поскъпване на суровината. 

Предвидено за срок от 6 месеца, споразумението бе продължено с още девет месеца, но без реален ефект досега.

"Нещата на ОПЕК въвряха добре, когато петролът на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) бе от Северно море и следователно производствените цени бяха около 50, 60 или 70 долара за барел, но когато конкурентът е много по-евтин, нещата вече не вървят добре", резюмира Тиери Брос, изследовател в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, въпреки всичко, тази седмица защити "историческото решение", което е доказателство за способността на картела да се адаптира.

Не за първи път организацията, създадена през 1960 г., не успява да постигне целите си отведнъж. През 2008 г. картелът трябваше за четири месеца да намали три пъти производството си, за да постигне искания ефект.

В края на юли комисията за наблюдение, която следи как се спазва споразумението, трябва да се събере в Санкт Петербург.

Разбира се, това споразумение бележи "една нова даденост" с "институционализиране" на сътрудничеството между страните членки на картела и другите производители чрез комисията за наблюдение, отбелязва Бен Йерглин, вицепрезидент на IHS Markit.

Само че американският шистов петрол с големите си обеми, множеството независими производители, краткия си цикъл на развитие и възможността да намали бързо разходите си, създава нова ситуация, допълва Йерглин.

С американското производство и възхода на други производители като Бразилия или Мексико "на пазара се появяват купища опции и това оказва натиск върху ОПЕК", обяснява Сара Емерсън, президент на консултантската компания Energy Security Analysis, чиято централа е в САЩ.

Пет страни, от които нещата зависят

Производството на картела представлява едва една трета от световното предлагане спрямо над 40% преди 10 години.

Показателен за безпрецедентната ситуация е фактът, че през март ОПЕК се опита да се сближи с основните действащи лица от американските шистови компании на среща в Хюстън.

"Срещнахме се с тях и започнахме диалог", като предадохме посланието, че гарантирането на стабилността на пазара "е споделена отговорност, която се нуждае от съвместни действия", заяви Баркиндо.

И макар влиянието на институцията да залязва експертите не вярват, че позициите на производителите отслабват.

Сега в ОПЕК влизат вече 14 страни, но "в крайна сметка има пет от които нещата зависят: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Ирак и те все още имат много власт, защото имат и най-ниските производствени разходи в промишлеността", обяснява Емерсън.

"Ако пожелаят, те биха могли да увеличат силно производството си и биха унищожили всички останали производители". Това обаче би намалило значително приходите им и те не го правят "от страх каква ще е реакцията на тяхното население", допълва тя.

Близкият изток продължава да бъде централен играч

Влиянието на ОПЕК не се измерва само с балансирането на изобилието в предлагането. В случай на шок с обратен знак, тоест на недостиг, причинен, например, от политически размирици, "всички ще побързат да наберат номера на телефона на саудитския министър на петрола", твърди Франсис Перен, президент на Енергийни стратегии и политики.

Саудитска Арабия продължава да бъде единствената страна, която много бързо може да увеличи, без нови инвестиции, производството си, за да се избегне скок на котировките, твърди експертът. 

Кралството продължава да има налични мощности, които да задейства в кратки срокове, но най-важното е, че то "държи едни от най-ниските производствени разходи в света", които са непостижими за американския петрол, обяснява Перен.

Така Перен противопоставя "краткосрочната визия" на пазарите на виждането на работещите в промишленост, според която "никой не твърди, че Близкият изток вече не играе важна роля в световната геополитика на петрола".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Покрихме се нещо, що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Първоначално, се мернаха плахи критики за постулатите. И, ахА! - да си помисля, че съч пропуснал още нещо. Но, ей нА вче работа а, пак ползвахме прототип, в сърцето та София... и си мисля: Да имаш нсичко ТОВА, а да се мъчиш с ето това, значи, двуногите вече страдат от МАСОВО затихване функциите на ЦНС, отличаващи ни от животните. Т.е. затъпяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
"...Та аз затова му казах - ако те нямат това, което той има - най вероятно това, което тои има не им е интересно :) И то не щото са ***, а щото едва ли въпросния пирамидален е измислил нещо в сондирането, което хора занимаващи се с това от 100+ години не са." Няма смисъл да питам Георги-Шум откъде "знае" това и защо вярва, че някакви там вече са измислили нещо, за което никъде няма информация, да е използвано поне веднъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Опитвам да видя забележки и критики, които имате към нещо, което НЕ познавате. Ама досега, само някакви не0сондьори ми излизат. Реално работили като сондьори - ако ще са като Пл.Николов - ммерси, налЭ. Нема нужда. Професионалните изкривявания пречат на спокойния и трезв поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Егати ши$ания цензор. Откога "ци-ганка" е станало лоша дума, че я зацапва? Йебемвискапаната работа, шашкъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
...иначе вярно, че ми умря *** но, вреченото са ши$ани и, не се ли похвалиш сам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
- ТОВА имам в резултат на 10 години работа. Нито от ОРЕС, нито Останалите нямат и половинага от това. Щотж ВСИЧКО започва и се случва първо мужду нечии уши.И да се върнем към темата - точно ОРЕС няма да ги мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
...И кой каза, че задължително трябва "да огъваш" тръби? Че и да ги спускаш? Ами, ако това се окаже ненужно? Няма да ги транспортираш, поне не с дълго камиони и кораби, я. Няколко самосвала с едни чували, и готово. И, при 300-500 мм, радиус на завиване под 10 м. Естествено, крепежът върви постепенно, а не пъхни-вади-пъхни и т.н. А Александър и Наполеон си чукат топчета пред блока, налэ. Ако не знаеш, да те светна: работено е и по въпроса какви екипи от кокви хора да се съберат и по каква тематика да комуникират тъй, щото дори план Б, в случай че план А се проточи то, дори план Б да е технологично и стратегически успешен на ниво държава...Но, кого го ***, все разбиратели. Да ви имам ... "вещото самочувствие" на присмехулници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 1
levi_desni
преди 6 години
радиусът на огъване ти е ограничен до няколко десетки метри, млъкни най-сетне. и то при най-малкиге диаметри, около 120-150 милиметра или какнито са там. и как се схуска кпива тръба в прав сондаж, не се чуваш. без да съм сондьор ще ти кажа: прекалено на сериозно си са взел. къде беше по твоя край там церова кория или нещо такова дай да им звъннем да си те приберат при александър македонски наполеон и адмирал нелсън аман от неграмотници махам се оттук да не прихвана нещо че и жеги станаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
" и някакъв откачен ми нашепва за израел." - И какво лошо? Потенциален клиент с много сериозни причини да купува технология. И пари, скрити зад тях. Сега не им дават и извлекаемите 3 млрд барела да докопат - какво остава, ако получат достъп и до останалите? Ние сме близко, може дори - стига да поемат - и да финансират /частично/ подобно начинание. Пък и в традиционните, конвенционални залежи, има основание за приложение: В момента, по ред кладенци, чувам, въпреки нагнетяването на вода, продукцията намалявала. Освен колматацията /задръстването на отворите по тръбите, за khao/ това се случва и поради ...не точно намирането в "резервоар", а в *** и канали в земята. Точките за изход не винаги са оптимални, има течения и т.н. Обикновеното хоризонтално дупчене не е решение за всичко, управляемото си е друго нещо. Да не говорим, че днес не навсякъде може да се помпи, т.к. тръбите - ах, пусти железни тръби - много трудно се огъват, отделно ограниченията по радиус и т.н. Как се вози такова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още