IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Китай, ЕС и Япония компенсират по-слабата американска икономика

Това е най-широкото синхронизирано нарастване на световната икономика през последното десетилетие, смята главният икономист на фонда Морис Обстфелд

10:21 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-добрият растеж в Китай, еврозоната и Япония ще компенсира по-бавната от очакваното икономика на САЩ и икономическите обещания на Доналд Тръмп, както и свиващата се икономика на Обединеното кралство, става ясно от последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван в понеделник.

В своята последна оценка МВФ запази непроменени прогнозите си от април за световната икономика през тази година и следващата, въпреки че преразгледа към повишение очакванията си за еврозоната и Китай. 

В актуализираната версия на доклада си „Световни икономически прогнози" МВФ пояснява, че растежът на световния брутен вътрешен продукт ще бъде 3,5 процента през 2017 и 3,6 процента през 2018 година. Последната прогноза бе публикувана през април. Но липсата на промяна в световния растеж затъмнява онова, за което МВФ твърди, че представлява ротация на източниците на растеж.

Преразгледана е прогнозата за САЩ, където се очаква растеж от 2,1 процента тази и следващата година, а през пролетта тези проценти бяха съответно 2,3 и 2,5 на сто, доста под трите процента, към които се стреми правителството на Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още