IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се представя по-мудно заради заседанието на Фед

Тази вечер в 21:00 часа българско време централната банка на САЩ ще публикува изявлението си

12:06 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът се търгуваше във вторник без сериозно изменение спрямо повечето валути, задържайки се близо до достигнатото по-рано 13-месечно дъно. Основната причина за по-мудното представяне на щатската валута е двудневното заседание на Федералния резерв, което трябва да приключи днес. Очакванията на пазарите са, че централната банка на САЩ ще запази основната лихва без промяна на сегашното ниво от 1.25%. Като се имат предвид незадоволителните данни за инфлацията, очакванията са за предпазлив тон от страна на Фед. "При отсъствие на по-агресивна реторика от страна на Федералния резерв мисля, че перспективите пред зелените пари не са много обещаващи в краткосрочен план", коментира Стивън Инес, главен трейдър от Oanda Singapore. Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, отчете лек ръст до 93.916 пункта.

Междувременно британският паунд се търгуваше на нива около 1.3036 долара за паунд. Британската валута реагира положително на коментарите на американския президент Доналд Тръмп в Twitter. Тръмп заяви, че неговата администрация работи по "основната търговска сделка" с Обединеното кралство. Двойката EUR/GBP се търгуваше на нива от 0.8938. Стоковите валути нараснаха на фона на поскъпването при петрола. Канадският долар достигна 1.2502, подкрепен от доброто представяне на черното злато.

Златото се задържа в близост до месечния връх, който достигна през предходната търговска сесия. Спот цената на благородния метал отстъпи леко до 1250.24 долара за тройунция. В същото време фючърсите със срок на доставка през месец август се търгуваха на нива от 1 252.10 долара. Анализатори от ANZ Research заявиха, че "въпреки че не се очаква вдигане на лихвените нива, волатилността на пазарите ще остане ниска до приключването на заседанието на Фед". "Златото би получило подкрепа в краткосрочен план от по-слабото представяне на долара", заяви Барнбас Ган, анализатор от ОСВС. Среброто нарасна до 16.46 долара, докато платината поскъпна с 0.2 на сто, достигайки 927.50 долара за тройунция. В понеделник металът записа най-силния резултат от пет месеца насам, след като достигна 940.40 долара.

Петролът скочи с 3.3%, записвайки най-високото ниво от един месец насам, след като американската петролна компания Anadarko разкри плановете си, че възнамерява да намали капиталовите си разходи. В същото време от Саудитска Арабия потвърдиха, че ще намалят износа на петрол, с цел да подкрепят ограничаването на свръхпредлагането в световен мащаб. Черното злато скочи с близо 1.55 долара до 47.89 долара за барел. Сорт Брент нарасна с 1.60 долара до 50.20 долара за барел. Според Марк Уоткинс, който е инвестиционен мениджър, "ниските цени на петрола, които видяхме през месеците юни и юли вероятно оказват неблагоприятно влияние върху американските производители на шистов петрол". "Компаниите от сектора не увеличават добивите с темпото, с което ги увеличаваха от началото на годината. Което означава, че печалбите им намаляват при цени на петрола около 40 долара за барел", допълни още Уоткинс.

Водещите индекси в САЩ затвориха на положителна територия във вторник. S&P 500 нарасна с 0.3 на сто, достигайки ново рекордно ниво от 2477.08 пункта. Най-силно се представиха компаниите от финансовия и енергийния сектор. Другите два водещи индекса - Dow Jones и Nasdaq се повишиха съответно до 21 613.43 и 6412.17 пункта. Акциите на General Motors и McDonald's скочиха, след като двете компании обявиха финансовите си резултати за последното тримесечие, които надхвърлиха предварителните прогнози на анализаторите.

В Европа фондовите пазари също завършиха на зелена територия. Най-силно представяне имаха компаниите от финансовия сектор, следвани от енергийните компании, които получиха подкрепа от поскъпването при петрола. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 нарасна с 0.41%. Водещият германски индекс Dax 30 се повиши с 0.45% до 12 264.31 пункта, подкрепен от добрите икономически новини, които дойдоха от Германия. Данните за месец юли показват подобрение на бизнес климата в страната. Индикаторът е достигнал 116 пункта. Очакванията на икономистите бяха за ръст до 115 пункта. Подобрение бележи и индекса на икономическите очаквания, който достигна 107.3 пункта, спрямо предварителната прогноза за 106.6.

Днес вниманието на инвеститорите ще бъде съсредоточено към заседанието на Федералния резерв, на което централната банка ще обяви решението си за основния лихвен процент. Сред другите по-важни събития от икономическия календар са данните за петролните запаси в САЩ. Очакванията на икономистите са за понижение на петролните запаси с около 1.3 млн. барела за седмицата до 21 юли.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Цената забавя движението си, след като навлезе в зоната на съпротива около 0.79600. Много е вероятно да видим моментно разпродаване след експоненциалното поскъпване. Ако цената започне да консолидира и да формира плитка корекция това ще елиминира варианта за рязка и дълбока корекция. Плитка консолидация може да бъде дори индикация за потенциално ново покачване.

EUR/USD

В петък публикувахме идея за покупка на двойката: "Вчерашното изявление на Марио Драги оказа въздействие върху единната валута. Тонът на ЕЦБ беше оптимистичен. Драги заяви, че есента ще се преразгледа ситуацията и може да видим промяна в монетарната политика. На фона на агресивните количествени улеснения и ниските лихвени нива, подобно изказване се явява като светлина в тунела и разбира се активизира купувачите. Може да се възползваме от възходящия импулс днес като купим двойката в рамките на деня, пробивът на токийската консолидация ще бъде добър технически сигнал."

Цената се покачи според очакванията ни и получихме идеалната дневна търговия.

EUR/CAD

На 13 юли публикувахме следния коментар: „Вчера КЦБ увеличи основния лихвен процент. Покачването на CAD през последните седмици в голяма степен успя да отчете предварително това действие на централната банка. Към момента не е добре да се продава двойката, нужна е корекция. Първата съпротива ще бъде около 1.46611. Ако цената я тества и видим обръщащи сигнали може да търсим краткосрочни продажби, но подобни сделки са рискови и обемите не трябва да са големи.“

След търпеливо изчакване цената тества посоченото от нас ниво и рикошира, получихме необходимия краткосрочен импулс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още