IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът потъна до почти 2-годишно дъно след коментарите на Драги

Президентът на ЕЦБ даде сигнали за евентуална промяна в политиката на централната банка

13:35 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Зелените пари поевтиняха до най-ниското ниво от почти 2 години насам спрямо еврото в четвъртък, след като Марио Драги обяви, че през есента ще бъдат обсъдени евентуални промени в политиката на количествени улеснения. Въпреки че Драги коментира, че все още няма определена дата, на която да се обсъдят променените, инвеститорите очакват, че разговорите през есента ще доведат до затягане на монетарната политика следващата година. Единната валута успя да се изкачи до 1,1632 долара за евро, което е ръст от 1,02% и е най-високото ниво от август 2015 година. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, достигна дъно от 94,09 пункта, което е най-ниското ниво от почти 1 година насам. Стойността на доларовия индекс за последно бе 94,31 пункта. Ричард Скалоун, директор в TJM Brokerage, коментира, че пазарът търси добри сигнали да започне монетарното затягане в септември или поне то да бъде обявено през септември. Анализатори коментираха, че доларът допълнително бе по-слаб, имайки предвид спадът в понеделник, когато републиканците преразгледаха здравната система в САЩ. По-слабите икономически данни намалиха очакванията за евентуални повишения на лихвата в САЩ и това допълнително подпомогна еврото.

Цените на петрола се понижиха в четвъртък, след като увеличаващите се притеснения около пренасищането с петрол натежаха върху черното злато. По-рано рали изстреля цените на сорта петрол Brent над 50 долара за барел за първи път от юни насам. Фючърсите Brent последно се търгуваха със спад от 39 цента на 49,31 долара за барел. Фючърсите лек суров петрол приключиха търговията със загуби от 33 цента на ниво от 46,79 долара за барел. Причината за ралито по-рано по време на търговската сесия бе обявените данни за запасите лек суров петрол, които показаха спад от 4,7 милиона барела през миналата седмица. Запасите на бензин също намаляха с 4,7 милиона барела, което бе повече от очакваното. Въпреки това американските запаси петрол са около 490 милиона барела, което е много над средното на 5-годишна база, докато американската продукция се е увеличила с почти 12% от средата на 2016 година до 9,4 милиона барела на ден.

Златото е на път да запише втора поредна седмица на зелена територия. През изминалата търговска сесия то успя да достигне 3-седмичен връх до 1247,48 долара за тройунция, като на седмична база златото е поскъпнало с 1,3%. Анализаторът Наеем Аслам от ThinkMarkets коментира, че доларовият фактор играе важна роля при цените на златото. Коментарите на Драги през изминалия ден бяха причината за положителна търговска сесия при златото, като загатна за евентуална промяна в монетарната политика. Поддържането на не толкова затегната монетарна политика в евро зоната може да бъде видяно както като положително, така и отрицателно за ценния метал. Зависи от това дали златото ще реагира положително на постоянните по-ниски инвестиционни разходи за придобиване на метала или отрицателно на по-слабата единна валута. Припомняме, че много ниските лихвени равнища, които са в сила от финансовата криза, са ключов фактор, който подкрепя цените на златото през последните години.

Американските акции приключиха търговската сесия със смесен резултат, след като започна сезонът на финансовите резултати на компаниите, но също бе възобновена неяснотата около това дали администрацията на Тръмп ще успее да прокара своите предложения. Доклад на Блумбърг показа, че съветникът Робърт Мюлер разглежда бизнес делата на Тръмп, Джаред Къшнър и други свързани лица. Това идва ден, след като Тръмп предупреди Мюлер да не предприема такива действия в сряда по време на интервю пред Ню Йорк Таймс. Трите основни индекса загубиха част от стойността си веднага след новината, но към края на сесията успяха да компенсират загубите и завършиха на зелена територия. Технологичният Nasdaq затвори с печалби от 0,08% на ниво от 6390.00 пункта, като така записа първата 10-дневна печеливша серия от февруари 2015 насам. Най-голяма роля за това имаше взаимният фонд iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB), който затвори с ръст от 1%. Индексът също достигна най-висок връх за всички времена от 6398,26 пункта по-рано по време на търговската сесия. Арт Хоган, стратег в Wunderlich Securities, коментира, че сякаш всеки ден един или два компонента, които влияят силно върху основните индекси, достигат рекордни върхове, защото на хартия финансовите резултати на компаниите изглеждат добре. Вторият най-голям индекс S&P500 също успя да достигне най-висок за всички времена от 2477,62 пункта, но не успя да завърши на зелено, затваряйки при спад от 0,02% на ниво от 2473,45 пункта. От трите индекса най-лошо се представи Dow Jones industrial average, който завърши търговската сесия на 21611,78 пункта при спад от 0,13% или 29 пункта.

Данните с по-силно влияние върху пазара днес ще бъдат ориентирани към Канада и канадския долар. В 15:30 часа българско време ще бъдат обявени данните за инфлацията и продажбите на дребно. Преобладаващите очаквания са нивото на инфлацията в страната да се намали с 0,1% в сравнение с ръста от 0,1% през миналия месец. Това би било лоша новина за канадската икономика и следователно би повлияло отрицателно върху канадската валута. При продажбите на дребно се очаква да няма промяна в стойността на продажбите, което също може да се тълкува като отрицателна новина, тъй като през по-миналия месец видяхме повишение от 1,5% (данните се публикуват около 50 дни, след като приключи месеца, за който се събират данни).

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Вчерашното изявление на Марио Драги оказа въздействие върху единната валута. Тонът на ЕЦБ беше оптимистичен. Драги заяви, че есента ще се преразгледа ситуацията и може да видим промяна в монетарната политика. На фона на агресивните количествени улеснения и ниските лихвени нива, подобно изказване се явява като светлина в тунела и разбира се активизира купувачите. Може да се възползваме от възходящия импулс днес, като купим двойката в рамките на деня, пробивът на токийската консолидация ще бъде добър технически сигнал.

EUR/CAD

На 13 юли публикувахме следния коментар:

„Вчера КЦБ увеличи основния лихвен процент. Покачването на CAD през последните седмици в голяма степен успя да отчете предварително това действие на централната банка. Към момента не е добре да се продава двойката, нужна е корекция. Първата съпротива ще бъде около 1,46611. Ако цената я тества и видим обръщащи сигнали може да търсим краткосрочни продажби, но подобни сделки са рискови и обемите не трябва да са големи.“

След търпеливо изчакване цената тества посоченото от нас ниво и рикошира, получихме необходимия краткосрочен импулс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още