IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix се готви да се превърне в следващото голямо холивудско студио

Директорът по съдържанието Тед Сарандос залага на стратегия по създаването на собствено съдържание от стрийминг услугата

16:29 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Stranger Things Facebook page</em></p>

Снимка: Stranger Things Facebook page

Ако сте актьор или продуцент в Холивуд, трудно ще пропуснете знака, който Netflix е оставила в Тинсълтаун. Нейната кула се вижда от километри, а на върха ѝ стои червеното лого на компанията. Аромат на пуканки приветства посетителите в лобито.

Вътре главният директор по съдържанието Тед Сарандос наема някои от най-успешните телевизионни продуценти и сценаристи. Откакто Netflix излъчи чрез стрийминг първият епизод на „Lilyhammer” през 2012 г., компанията изгради една от най-високо оценените телевизионни мрежи, купувайки предавания от други. Сега, с бюджет от 16 млрд. долара, Netflix си е поставила за цел да се превърне в най-големия създател на развлечения в света, пише Bloomberg. Това означава, че ще прави програми, подобно на играчи като CBS Corp.

През последните седмици Netflix подписа договори с Шонда Раймс, създател на „Анатомията на Грей“ по CBS и „Scandal”, в рамките на дългосрочно партньорство. Освен това нае директор, който да разработва оригинални детски предавания, и придоби издателство. Netflix Studios създава около 75% от новите проекти на компанията според Сарандос, който е главният архитект на линията от продукти за тази година, включваща 200 комедии, драми, стендъп комедии, детски предавания и игрални филми.

"В стария свят винаги трябваше да балансираш между парите и творческата свобода“, коментира Крис Силбърман, агент на ICM Partners. “В днешния свят е възможно да имаш и двете“, допълва той.

Необичаен магнат

53-годишният Сарандос започва в Холивуд като директор на верига видеотеки (което не предполага да станеш магнат) и се присъединява към Netflix през 2000 г. Той се развива бързо и се превърна в ключов елемент за Холивуд, като бе домакин на редица събития заедно със съпругата си Никол Авант, бивш посланик в Бахамите.

Сарандос прекарва по-голямата част от живота си на път, сключвайки сделки с продуценти в Австралия, Полша и Япония. В Холивуд основната му работа е да поддържа добрите отношения. Когато някой темпераментен създател на сериал се сблъска с критиците, Сарандос е там.

"Хората трябва да виждат често лицето ти. Хората трябва да знаят, че се интересуваш и си ангажиран с техния проект“, коментира той.

През годините работата на Сарандос става по-лесна. В началото нито един самоуважаващ се създател на съдържание или актьор би работил за стрийминг услуга, когато може да спечели награди в HBO или да направи милиони от сериал. Така че Netflix отправя абсурдни оферти. Тя обещава 100 млн. долара и се ангажира с два сезона на политическата драма „Къща от карти“ на Дейвид Финчър, в която участва Кевин Спейси. Малко телевизионни мрежи поръчват дори цял пълен сезон преди заснемането на първата серия.

Шоуто постига голям успех, както и драмата за женския затвор „Оранжевото е новото черно“. И все пак агентите държат настрана клиентите си от Netflix, страхувайки се, че никога няма да изкарат достатъчно пари. Компанията не разкрива колко хора гледат нейните предавания – ключова метрика при телевизионните преговори. Освен това иска да получи правата завинаги, което ограничава стойността на възвърнатите средства.

Хитовете и отличията обаче продължават със заглавия като „Daredevil”, “Narcos” и „Master of None”. Може би няма сериал, който да е изненадал повече хора от „Stranger Things” фантастичен сериал на ужасите, разказващ за изчезнало момче.

Създателите Мат и Рос Дъфър твърдят, че са се притеснявали, че сериалът ще се провали, защото Netflix не го рекламира. Той обаче се превръща в сензация на мига, а много критици го поставиха в списъка си с най-очаквани предавания за есента.

Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още