IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозният случай с изчезналия китайски милиардер

Чън Тиенцяо има огромна онлайн империя, но идва ден, в който оставя всичко

16:45 | 27.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: www.cheninstitute.org&nbsp;</em></p>

Снимка: www.cheninstitute.org 

Преди около десет години най-голямата интернет компания в Китай не беше Alibaba или Tencent, а разработчикът на игри Shanda Interactive Entertainment. Нейният основател беше млад мъж на име Чън Тиенцяо, който стана милионер на 30 години, пише Bloomberg.

Чън беше по-известен от Джак Ма от Alibaba през по-голямата част от миналото десетилетие. След това изчезна. Той напусна Китай и се скри от публичното пространство почти напълно. Освен това направи своята листната в Nasdaq компания частна през 2012 г.

Сега Чън отново е готов да говори публично. Вече 44-годишният мъж живее в Сингапур и планира следващия си ход. По време на посещение на журналист от Bloomberg в офиса му, той обяснява какво го е накарало да се откаже от работата на живота си и да направи път на Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, чиито основатели са двамата най-богати китайци в момента. Всичко започва с паническа атака, когато той е в 30-те си години. Тя експалира, на фона на нарастващия стрес от конкуренцията и регулациите на правителството. Така Чън решава, че трябва да спаси собственото си здраве.

"Когато гледах залеза вечер, си мислех, че никога няма да се събудя“, обяснява той.

Преживяването му го води до нов път. Психичните му проблеми, комбинирани с будистките му вярвания, го убеждават да се фокусира върху проучването на човешкия мозък.

Той е заделил 1 млрд. долара за това, извън собственото си състояние от поне 2,4 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Това включва 115 млн. долара, които Чен и жена му вече са дали на Калифорнийския технологичен институт за създаването на институт по невронауки. Останалото ще бъде използвано за директно финансиране на млади учени и създаването на Chen University някъде в САЩ.

Концепцията за учебното заведение е необичайна. То ще събере на едно място академици, изучаващи всичко от невронауката, биологията и психиатрията до философията и теология, като ще ги насърчава да работят заедно. Чън мисли, че е време да се фокусира върху подобряването на емоционалното състояние на хората, след векове усилия за покачване стандарта на живот.

"Това ще бъде университет, чиято мисия ще е да се опита да отговори кои сме ние и откъде идваме“, посочва Чън. „От хиляди години ние подобряваме щастието си чрез промени във физическия свят. Трябва да решим този проблем чрез изследвания навътре в нас“.

Чън е роден през 1973 г. в провинция, намираща се южно от Шанхай. Той израства във времената, в които страната започва да приема капитализма и последиците от Културната революция. Завършва Икономика във Fudan University година по-рано. Среща се с бъдещата си съпруга Криси, когато двамата работят във фирма за сигурност. Женят се след шест месеца, а скоро напускат, за да създадат Shanda през 1999 г.

По това време много китайски предприемачи бързат да създадат интернет портали, сайтове, подобни на Yahoo!. Тогава 26-годишният Чън поема по собствен път: създава игра за онлайн игри с Криси, по-малкия си брат и със спестявания от около 60 хил. долара.

Първият им удар е в придобиването на правата за дистрибуция на южнокорейската ролева игра „Legend of Mir II”. Приходите скачат, което дава възможност на Shanda да се сдобие с достатъчно пари, че да започне да разработва собствени игри, включително „World of Legend”. Когато онлайн игрите в интернет кафетата стават сензация сред тинейджърите в Китай, печалбата се удвоява между 2002 и 2003 г. Компанията набира 152 млн. долара от първичното си публично предлагане през май 2004 г.

Животът като публична компания е бурен. Цената на акциите скача през първата година, а през втората поема надолу, докато потребителите се насочват към други игри. Чън диверсифицира бизнеса и заявява, че иска да я превърне в китайската Walt Disney. След това обаче залага отново на игрите и книжата пак поемат нагоре. През 2009 г. той отделя звеното за игри Shanda Games, което прави IPO за 1 млрд. долара. Това е най-голямото първично публично предлагане в САЩ за същата година.

„Една от очевидните разлики между Чън Тиенцяо и другите предприемачи е, че той имаше много добър финансов гръб и стабилен модел на приходите“, твърди Дзисюн Фо, управляващ партньор в GGV Capital.

Въпреки това напрежението става голямо. През 2004 г., когато Чън пътува от Шанхай до Пекин, усеща силна болка в гърдите. Убеден, че получава сърдечен удар, той се насочва към болница след като каца. Лекарите му казват, че сърцето му е в перфектно състояние. Получил е паническа атака.

Същия следобед той сяда сам на пейка в китайската столица, мислейки, че никога повече няма да прави бизнес.

„Беше толкова стресиращо, толкова болезнено“, коментира той. Но след като веднъж минава на медикаменти и се възстановява, се връща към работата.

Последна актуализация: 15:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още