IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Букурещ е в бум

Инвеститорите се ориентират към нови зони за развитие в търсене на доходност

21:10 | 19.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Грозавещи доскоро беше обикновен, сив район в Букурещ, изпълнен със студентски жилища и стари индустриални сгради. Сега обаче в района кипи оживено строителство, пише Financial Times.

Оживлението настъпи, след като беше изграден висящ мост, който свързва квартала с центъра. Реконструкциите и новите обекти там са още един знак за възстановяването на пазара на имоти в Румъния, една от най-бързо растящите икономики в Европейския съюз (ЕС), посочва изданието.

Новите офис сгради в Грозавещи бързо се превръщат в дом на компании от ИТ сектора и аутсорсинг услугите – две от най-бързо растящите индустрии в северната ни съседка. Най-големият обект в района е The Bridge, на стойност 100 млн. евро, с 57 хил. кв.м площ, който се осъществява на два етапа. Офис центърът се строи на мястото на стар хлебозавод.

Първата фаза от проекта е отдадена изцяло от Erste Bank и IBM още преди да бъде завършена. Приключването ѝ се очаква през октомври, съобщава за изданието Гео Магреску, главен изпълнителен директор на Forte Partners – компанията, която обединява строителите на проекта. Той допълва, че теренът е закупен по време на кризата в страната, а през 2013 г. строителните компании са обединили усилията си за реализирането на проекта.

Компанията има амбиции да разширява портфейла си от сгради в Букурещ.

Трансформацията на Грозавещи илюстрира новата глава от инвестиционната история в сектора на имотите в Букурещ. След колапса на инвестициите заради финансовата криза през 2008 г. тази година се очертава най-силната за пазара след срива, посочва консултантската компания Colliers International Romania. Компанията отчита, че само до края на август на пазара в Румъния са реализирани трансакции за 400 млн. евро. Очакванията на експертите са обемите да достигнат 1 млрд. евро до края на годината.

Оживлението в сектора на имотите в Букурещ пренарежда и картата на първокласните офиси. Преди кризата строителството се концентрираше в северните части на града. Това обаче доведе до транспортни проблеми заради недостатъчната инфраструктура, а „замразяването“ на строителството заради кризата тласна цените нагоре.

Все пак районът остава популярен сред инвеститори, които намират още терени, а и наблизо са разположени доста жилищни квартали. Парцелите обаче са малки, а районът все повече се задъхва от прекомерното застрояване. Така на фона на експанзията на румънската икономика пред инвеститорите се появяват все повече нови възможности.

Доходността от инвестициите в първокласни офиси в Букурещ достига 7,5% - с около 2,25 процентни пункта над повечето установени, зрели пазари в Европа. Това също привлича вниманието на все повече инвеститори.

Един от най-големите е NEPI – публичен южноафрикански фонд, който присъства на пазара от няколко години. През тази година компанията обяви инвестиции за още 50 млн. долара. Друг крупен инвеститор в пазара на бизнес имоти в Букурещ е Skanska Construction Romania – дъщерно дружество на шведската компания, което възнамерява да инвестира почти 75 млрд. долара в два проекта в румънската столица.

Средният дял на свободните офис площи в града достига 12%, показват още данните на Colliers International. Разликите между отделните райони обаче са сериозни. Все пак търсенето се засилва и международни и местни инвеститори се надпреварват да стартират втори фази от вече съществуващи проекти или пък да започват нови сгради, за да отговорят на нуждите на пазара.

От Colliers прогнозират, че градът ще добави още 140 хил. кв.м офис площи до края на тази година. Основният дял нови офиси е в Грозавещи.

Има обаче и някои облаци на хоризонта. Транспортната система на града е сериозно претоварена в някои от бизнес зоните. Инвеститорите се опасяват и заради перспективите за неочаквани промени при данъчното облагане, таксите и регулациите за големите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още